Pączki z różą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłuszczem. Ciasto jest delikatne, pulchne rozpływające się w ustach, a pod naciskiem powraca do swojego pierwotnego kształtu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 15-20 pączków

    mąka pszenna 630 g plus do podsypania ( typ 650 lub mieszam pół na pół z 450-500 )
    szczypta soli
    drożdże piekarskie 40 g
    cukier kryształ 4 łyżki
    jogurt naturalny 4-5 kopiastych łyżek
    żółtka z 2 dużych jaj
    duże jajko
    mleko 250 ml
    masło 50 g
    naparstek mocnego alkoholi
    tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy, smalec )
    gęsta marmolada, konfitura z róży, budyń
    cukier puder, lukier
    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mleko z jogurtem mieszamy i lekko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i parę łyżek mleka z jogurtem. Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Mąkę przesypujemy do misy robota kuchennego, dodajemy sól, pozostały cukier, mieszamy. Masło rozpuszczamy, studzimy. Następnie do miski z mąką dodajemy gotowy zaczyn, mleko z jogurtem, żółtka, jajko, alkohol i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po paru minutach dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie puszyste, delikatne w dotyku i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę oprószamy mąką i przekładamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości 1,5-2 cm, wykrawamy krążki od rantu szklanki lub wykrawacza. Pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, układamy je na natłuszczonej blaszce lub papierze do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50 minut.
    Garnek do smażenia powinien być szeroki. Pączki powinny smażyć się swobodnie pływając na powierzchni, nie dotykając dna garnka. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 175-180 °C, w przypadku braku termometru, należy sprawdzić na kawałku ciasta lub skórki chleba, jak szybko rumieni się i wypływa na powierzchnię. Pączki bardzo delikatnie układamy na tłuszczu, smażymy z obu stron na rumiano-złoty kolor. Najlepiej wrzucać pączki na tłuszcz wierzchem na olej, wtedy spód będzie miał czas, aby wyrosnąć podczas smażenia, a pączki będą miały ładny kształt. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, odsączając z nadmiaru tłuszczu. Powidła lub marmoladę przekładamy do szprycy, delikatnie nadziewamy pączki niewielką ilością marmolady lub konfitury . Lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować