www.anamarisworldblogspot.com
idealne na tłusty czwartek, domowe, pyszne
0 (0 ocen)
Porady
Pieczenie idealnych pączków - WSKAZÓWKI: - Należy używać świeżych drożdży (sprawdzamy datę ważności, nie mogą być wcześniej otwarte). Po wyrobieniu ciasta należy odstawić je by wyrosło w ciepłym miejscu. - Zbyt duża ilość cukru mogą sprawić iż pączki będą zbite, będą szybciej się przypalać. Nadzienie czy lukier dosłodzi nam nasze pączki. - Nie możemy dopuścić do przerośnięcia odstawionego ciasta do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ma tylko podwoić swoją objętość, gdy przerośnie - ciasto nie wyjdzie. - Pączki będą miękkie i puszyste, gdy nasze ciasto będzie elastyczne i dość klejące. Zbyt twarde, z dużą ilością mąki nie wyrośnie. - Pączki formujemy podsypując je mąką przy wykrajaniu, albo formujemy je rękoma posmarowanymi olejem (nie radzę wodą, gdyż olej będzie wówczas pryskał). - Aby pączki nie wchłaniały za dużo tłuszczu, najlepszym sposobem jest dodanie alkoholu/octu do ciasta. Po usmażeniu odcedzić pączki z tłuszczu, a następnie położyć na ręczniku papierowym. Można co jakiś czas wrzucać pokrojone w plasterki ziemniaki, które też pomagają w smażeniu. - Pączki smażyć najlepiej w stałej temperaturze oleju/smalcu ok. 175°C (najlepiej sprawdzać termometrem cukierniczym). Zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zanim się usmażą wypiją dużą ilość tłuszczu - zbyt wysoka sprawi, że szybko upieką się/spalą na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Pączki wrzucane na tłuszcz obniżają jego temperaturę, a wtedy można na chwilkę podnieść ogień – warto cały czas kontrolować temperaturę tłuszczu.
Komentarze