PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

  • wyświetlono: 939 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Spora porcja pysznych ptysi jak z cukierni, w kilka chwil w swoim domu.Inspiracja z Gazety Wyborczej. To łatwiejsze niż myślicie.Polecam.

Anika84
  • 50min

Składniki

na ok 50 sztuk.

-2 szklanki mąki pszennej,
-2 szklanki wody,
-1 margaryna (25 dkg),
-5 całych jajek,
-szczypta soli.

BITA ŚMIETANA:

-660 ml śmietany kremówki 30 %,
-6 łyżeczek żelatyny,
-1/4 szklanki gorącej wody,
-3 łyżki cukru pudru,

Ponadto

- cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania przepisu:

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

  • 1. W garnku gotujemy wodę z margaryną,dodajemy szczyptę soli.Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień,wsypujemy całą mąkę i bardzo energicznie mieszamy mikserem.
    Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i ma lekko szklisty wygląd.
  • 2. Zdejmujemy garnek z ognia i odczekujemy,aż ciasto lekko przestygnie.
    Wbijamy pierwsze jajko, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne.Po każdym dodaniu energicznie mieszamy i następne dajemy dopiero wtedy,gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
  • image-26f4g153. Dwie duże blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
    Nabieramy małą łyżeczką porcję ciasta i drugą zrzucamy na blachę.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C termoobieg, i pieczemy 35 minut, na złocisty kolor.
  • image-0wnl67o5. Ptysie studzimy.
  • 6. Przygotowujemy nadzienie:
    schłodzoną śmietanę ubijamy na średnich obrotach miksera.Pod koniec dodajemy cukier puder i na koniec pomału wlewamy ostudzoną żelatynę ,rozmieszaną w wodzie.
  • image-17ucung7. Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i napełniamy nadzieniem.
    Smacznego.

Porady

Upieczone ptysie,bez przekrawania i zamknięte w papierowej torebce możemy przechowywać do 3 dni w lodówce.
Świetnie smakują również w wersji wytrawnej, np. z farszem z twarogu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciebita śmietanaptysieprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową

Dodane przez: akrobatka22

Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową

Małe, słodkie i bardzo smaczne...

Ptysie z bitą śmietaną i frużeliną malinową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną

Czy jest coś lepszego, niż pyszny...

Ptysie z bitą śmietaną

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Ptysie z bitą śmietaną

Bardzo smaczne, delikatne ptysie...

Dodane przez: PolskaGotuje

Ptysie z bitą śmietaną

Miała to być karpatka,ale myślę...

Rurki z bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rurki z bitą śmietaną.

Bardzo słodkie,ale trudno im się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE