Lubisz kawę ? To ciasto jest dla Ciebie :) Pyszny i pachnący kawą biszkopt, ciekawy krem z serka i mleka w proszku.Inspiracja z blogu "mała cukierenka".
1 godz. 30 min
Składniki:
Tortownica 23 cm ( użyłam 26 cm)
Ciasto:
-3 jajka ( osobno żółtka i białka)
-2/3 szklanki cukru, w tym cukier waniliowy
-1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mielonej kawy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
-200 g masła, w temperaturze pokojowej
-1/2 szklanki cukru pudru
-300 g serka homogenizowanego waniliowego ( w temperaturze pokojowej)
-1 szklanka mleka w proszku
-3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Dodatkowo:
-30 g kawy cappuccino
-100 g czekolady mlecznej
-3 łyżki mleka
-wiórki kokosowe.
Ciasto kawowe "coffee time" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę wymieszać z proszkiem i kawą-odłożyć.
Białka ubić na sztywno,dodawać powoli cukier, a potem żółtka i zmiksować.
Do piany dodać mąkę z kawą i wymieszać delikatnie łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w temperaturze 160 C termoobieg przez 45 minut.Wyjąć i wystudzić.
Cappuccino rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto przekroić w poziomie na 2 części.
Jeden krążek nasączyć połową cappuccino.
2.KREM:
Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody,wymieszać i przestudzić.
Masło ucierać 2 minuty na najwyższym obrocie miksera.Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez 3 minuty.Następnie dodać mleko w proszku, serek waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.
Do żelatyny dodać 3 łyżki kremu i rozmieszać, dodać do kremu i wymieszać mikserem.
3.Na nasączony biszkopt,wyłożyć cały krem,wyrównać i posypać kawą rozpuszczalną.
Na wierzch ułożyć drugi krążek ciasta i znów nasączyć cappuccino.
4.Połamaną czekoladę i mleko roztopić na parze,lekko przestudzić i polać nią ciasto.Ozdobić wiórkami kokosowymi.
Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin a najlepiej na całą noc.
Porady
Wierzch ciasta można posypać 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej.
Komentarze