CIASTO KAWOWE "COFFEE TIME"

  • wyświetlono: 1296 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Lubisz kawę ? To ciasto jest dla Ciebie :) Pyszny i pachnący kawą biszkopt, ciekawy krem z serka i mleka w proszku.Inspiracja z blogu "mała cukierenka".

Anika84
  • 90min

Składniki

Tortownica 23 cm ( użyłam 26 cm)

Ciasto:
-3 jajka ( osobno żółtka i białka)
-2/3 szklanki cukru, w tym cukier waniliowy
-1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mielonej kawy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:
-200 g masła, w temperaturze pokojowej
-1/2 szklanki cukru pudru
-300 g serka homogenizowanego waniliowego ( w temperaturze pokojowej)
-1 szklanka mleka w proszku
-3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

Dodatkowo:
-30 g kawy cappuccino
-100 g czekolady mlecznej
-3 łyżki mleka
-wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO KAWOWE "COFFEE TIME"

  • 1. CIASTO:
    Mąkę wymieszać z proszkiem i kawą-odłożyć.
    Białka ubić na sztywno,dodawać powoli cukier, a potem żółtka i zmiksować.
    Do piany dodać mąkę z kawą i wymieszać delikatnie łyżką.
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
    Piec w temperaturze 160 C termoobieg przez 45 minut.Wyjąć i wystudzić.

    Cappuccino rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
    Ciasto przekroić w poziomie na 2 części.
    Jeden krążek nasączyć połową cappuccino.
  • 2. KREM:
    Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody,wymieszać i przestudzić.
    Masło ucierać 2 minuty na najwyższym obrocie miksera.Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez 3 minuty.Następnie dodać mleko w proszku, serek waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.
    Do żelatyny dodać 3 łyżki kremu i rozmieszać, dodać do kremu i wymieszać mikserem.
  • 3. Na nasączony biszkopt,wyłożyć cały krem,wyrównać i posypać kawą rozpuszczalną.
    Na wierzch ułożyć drugi krążek ciasta i znów nasączyć cappuccino.
  • 4. Połamaną czekoladę i mleko roztopić na parze,lekko przestudzić i polać nią ciasto.Ozdobić wiórkami kokosowymi.
    Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin a najlepiej na całą noc.

Porady

Wierzch ciasta można posypać 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekawamleko w proszkuciasto kawowebiszkopt kawowyprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-284eqyh

Dodane przez: kucharkaedi

Ciasto kawowo - adwokatowe

Pyszne ciasto kawowo - adwokatowe...

ciasto kawowo-pomarańczowe

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto kawowo - pomarańczowe

Jedno z lepszych ciast które przygotowałam....

kawowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto kawowa pychotka

Dla wielbicieli smaków kawy polecam...

image-1jtgrjo

Dodane przez: majkap19

Ciasto Kawowe

Idealne do herbaty czy kawy.

ciasto pisakowe

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto piaskowe kakaowo kawowe

Puszyste pulchne mocno wyrośnięte...

gotowe

Dodane przez: ziutula

kawowe ciasto z sernikiem

sernik jest z ciastem kawowym bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE