Pączki z różą

0 (0 ocen)

W tłusty czwartek obowiązkowo muszą być pączki, a skoro pączki to tradycyjnie z nadzieniem różanym.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    10 dag drożdży
    15 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    5 żółtek
    1/2 litr mleka
    10 dag margaryny
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki wódki
    szczypta soli
    50 dag marmolady z róży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżki cukru, pół szklanki mleka oraz 15 dag mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, żółtka, resztę mleka, sok z cytryny oraz wódkę i wyrabiać ciasto. Margarynę rozpuścić, wystudzić i dodać do ciasta, ciągle je wyrabiając. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać pączki, które następnie odłożyć na ściereczkę i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Upieczone pączki osączyć na papierowym ręczniku, a następnie szprycą nadziewać ich marmoladą różaną.
    Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować