Pączki z ciasta ryżowego

0 (0 ocen)

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Inny rodzaj pączków – właśnie z ciasta ryżowego. Mniej mąki a więcej ryżu na ciasto. W środku białe, aromatyczne z dodatkiem do ciasta rodzynek i skórek cytrusowych. Może mniej efektownie wyglądają, ale smakują super.

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 30 sztuk średniej wielkości:
    2 łyżki rodzynek
    Skórka otarta z ½ cytryny
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    Sól do smaku
    2 jajka
    20 g świeżych drożdży
    40 g cukru
    50 g mąki
    ½ l mleka
    20 dag ryżu(najlepiej okrągłego)
    2-3 łyżki rumu
    50 g masła
    Tłuszcz do smażenia (u mnie olej)
    Cukier puder do posypania pączków.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Pączki z ciasta ryżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę. Zagotować mleko dodając 2 łyżki cukru. Dodać ryż, gotować około 10 minut, cały czas mieszać. Na koniec dodać masło, wymieszać, wystudzić. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Do ugotowanego ryżu dodać żółtka, mąkę, pokruszone drożdże, wymieszać. Na koniec dodać skórkę cytrynową, pomarańczową oraz rodzynki z rumem, sól do smaku, ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Tłuszcz rozgrzać do temp. pieczenia, za pomocą dwóch łyżek zanurzonych w wodzie nabierać porcję ciasta(jest klejące i o konsystencji ciast na racuchy), wrzucać na tłuszcz, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Ułożyć na ręczniku papierowym by osączyć nadmiar tłuszczu . Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

1.do ciasta można dodać pokruszone orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Rodzynki Ryż Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować