Pączki na wodzie

4.48 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Słodkie i grzeszne ale kto im odmówi?

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kilograma mąki
    10 dag drożdży
    szczypta soli
    1 litr wody
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    3 jajka
    krem czekoladowy (jak na kanapkę)
    1 litr oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Pączki na wodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki 1. Wodę, cukier i olej zagotować, ostudzić. Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać kilka łyżek ciepłej wody i łyżeczkę cukru, rozetrzeć, odstawić na chwilę. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i zagotowaną wodę z olejem i cukrem. Jajka rozkłócić, dodać do reszty. Ciasto zagnieść, w razie gdy będzie za rzadkie, dodać mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto podwoi swoją objętość można zacząć robić pączki. Ciasto na stolnicy podsypać mąką aby się nie kleiło. Z rozwałkowanego ciasta (tak na grubość 2 centymetrów ) wycinać szklanką krążki, nakładać na to krem czekoladowy, formować kule i smażyć w gorącym oleju na złoty kolor. Zamiast kremu można dodać konfiturę lub wiśnie parzone. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować