Pączki na wodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę, cukier i olej zagotować, ostudzić. Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać kilka łyżek ciepłej wody i łyżeczkę cukru, rozetrzeć, odstawić na chwilę. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i zagotowaną wodę z olejem i cukrem. Jajka rozkłócić, dodać do reszty. Ciasto zagnieść, w razie gdy będzie za rzadkie, dodać mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto podwoi swoją objętość można zacząć robić pączki. Ciasto na stolnicy podsypać mąką aby się nie kleiło. Z rozwałkowanego ciasta (tak na grubość 2 centymetrów ) wycinać szklanką krążki, nakładać na to krem czekoladowy, formować kule i smażyć w gorącym oleju na złoty kolor. Zamiast kremu można dodać konfiturę lub wiśnie parzone. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze