...pączki na krochmalu, u nas inaczej pączki pani Marysi bo właśnie ze 20 lat temu przepis dostałam od koleżanki z pracy pani Marysi. Z podanych składników wychodzi około25 pączków..
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
0,5 szkl cukru
150 ml mleka
10 żółtek jajek
1/3 kostki masła
1 kieliszek spirytusu
szczypta soli
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml wody
cukier puder do posypania
marmolada do nadziewania
smalec do smażenia
Pączki na krochmalu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut aż zaczną rosnąć.
2.w tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody, resztę zagotowujemy,; wlewamy rozrobioną mąkę i gotujemy krochmal, odstawiamy do ostudzenia.
3.Żółtka ucieramy z cukrami na kogel- mogel. Wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, aż nie będzie kleić się do rąk. Do masy w trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo roztopione masło.
4.Wyrobione ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.
5.Gdy ciasto wyrośnie, formujemy pączki nadziewając je marmoladą. Pączki Układamy na posypanym mąką stole przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aż podwoją swoją objętość.
6.W garnku roztapiamy smalec, wkładamy pączki i smażymy z każdej strony. Wyjmujemy; układamy na papierowym ręczniku a następnie posypujemy cukrem pudrem...
Komentarze