pączki na krochmalu

4.13 (8 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

...pączki na krochmalu, u nas inaczej pączki pani Marysi bo właśnie ze 20 lat temu przepis dostałam od koleżanki z pracy pani Marysi. Z podanych składników wychodzi około25 pączków..

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    10 dag drożdży
    0,5 szkl cukru
    150 ml mleka
    10 żółtek jajek
    1/3 kostki masła
    1 kieliszek spirytusu
    szczypta soli
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    400 ml wody

    cukier puder do posypania
    marmolada do nadziewania
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.13 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Pączki na krochmalu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut aż zaczną rosnąć.
  • 2. w tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody, resztę zagotowujemy,; wlewamy rozrobioną mąkę i gotujemy krochmal, odstawiamy do ostudzenia.
  • 3. Żółtka ucieramy z cukrami na kogel- mogel. Wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, aż nie będzie kleić się do rąk. Do masy w trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo roztopione masło.
  • 4. Wyrobione ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • 5. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy pączki nadziewając je marmoladą. Pączki Układamy na posypanym mąką stole przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aż podwoją swoją objętość.
  • 6. W garnku roztapiamy smalec, wkładamy pączki i smażymy z każdej strony. Wyjmujemy; układamy na papierowym ręczniku a następnie posypujemy cukrem pudrem...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować