Owsiane ciastka orzechowe

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne jesienne ciastka wypełnione orzechami i czekoladą.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 130 g mąki pszennej,
    • 100 g płatków owsianych,
    • ½ łyżeczki sody,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki soli,
    • 120 g masła,
    • 70 g cukru białego,
    • 50 g cukru brązowego,
    • 1 jajko,
    • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
    • 150 g czekoladowych chocolate chips (lub posiekanej czekolady),
    • 150 g prażonych orzechów laskowych,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Owsiane ciastka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia. Masa będzie bardzo gęsta.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.
    Z ciasta formujemy duże kulki (około 41g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka zgniatamy dłonią prawie do końca blachy. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt. Ciastka pieczemy w dwóch – trzech turach.
    Ciastka pieczemy około 10-12 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy laskowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować