Razowe ciastka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane mielimy w blenderze kielichowym. Aczkolwiek nie mielimy ich na mąkę, ale troszkę grubiej, aby cząstki płatków były wyczuwalne.
Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy zimne pokrojone masło oraz mleko. Rękoma rozdrabniamy masło z suchymi składnikami tak jak się robi kruszonkę. Gdy masło już się rozdrobni to zagniatamy kulę z ciasta. Mleka dodajemy tyle, by dało się uformować zwartą kulę z ciasta.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 5mm pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Ciasto jest bardzo klejące więc niestety nie da się go wałkować inaczej. Przy pomocy szklanki wycinamy okrągły kształt ciastka. Ciasteczka ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy około 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy, a ciastka pozostawiamy jeszcze na 5 minut, bo będą miękkie.
Komentarze