Owocowy sernik na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wstawiamy wodę i wsypujemy do miski galaretkę, zalewamy ją i czekamy aż ostygnie. A w tym czasie do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy do nich około 50g wody i czekamy aż zmiękną, gdy to już się stanie odlewamy wodę, a do płatków dodajemy posiekane wcześniej orzechy i miód.
2. Mieszamy wszystko aż dokładnie się połączy.
3. Wyciągamy blaszkę do pieczenia (najlepiej mieć taką podłużną z wysokimi bokami) smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
4. Na spód blaszki rozkładamy naszą masę.
5. Kiedy galaretką już wystygnie wykładamy nasz chudy twaróg do miski i wlewamy tam 1/3 galaretki, dokładnie mieszamy.
6. Kiedy masa jest dobrze wymieszana wylewamy ją powoli na wcześniej wyłożone płatki owsiane.
7. Wstawiamy blaszkę do lodówki do momentu lekkiego ścięcia galaretki.
8. Kiedy pierwsza warstwa się zetnie, mieszamy skyr truskawkowy z kolejną 1/3 galaretki i powtarzamy ten sam proces co poprzednio.
9. Gdy i ta warstwa będzie lekko ścięta wylewamy na górę resztę galaretki i dodajemy do niej mrożone maliny oraz borówki.
10. Wstawiamy blaszkę na noc do lodówki, a na następny dzień możemy się cieszyć zdrowym i pysznym sernikiem.
SMACZNEGO!
Komentarze