Crumble z jabłkami

  • wyświetlono: 1843 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pachnące jabłka z cynamonem i rodzynkami pod słodką kruszonką. Mało kto się oprze takiemu deserowi. Polecam.

IMG_20170417_133454_899
  • 2 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

3 jabłka
Garść rodzynek
Cynamon
1 łyżka amaretto
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na kruszonkę
Pół szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka amaretto
3 łyżki masła
Płatki owsiane według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Crumble z jabłkami

  • 1. Jabłka należy umyć, obrać. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do jabłek dorzucić rodzynki, posypać cynamonem, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżkę amaretto, wszystko wymieszać.

    Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, płatki owsiane , łyżkę amaretto i masło. Wszystko razem połączyć za pomocą dłoni.

    Jabłka wyłożyć do kokilek a na wierzchu równomiernie rozłożyć kruszonkę.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastojabłkaDesercrumbleszybko i smacznie

Komentarze

Podobne przepisy

image-0lfbf36

Dodane przez: Mniam1

Crumble jabłkowe z granolą

Crumble to nic innego jak zapiekane...

a

Dodane przez: Aninka88

Crumble z jabłkami i migdałami

Gorące jabłka pod kruszonką to...

Śliwkowe crumble z kruszonką Amaretto

Dodane przez: dorota w

Śliwkowe crumble z kruszonką Amaretto

Sezon na śliwki w pełni więc nie...

Ryżowe crumble z truskawkami

Dodane przez: Ania_L

Ryżowe crumble z truskawkami

To wyróżnia mąka ryżowa. Użyłam...

Crumble z truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Crumble z truskawkami

Crumble- czyli owoce pod kruszonką....

Truskawkowe crumble z tyminakiem

Dodane przez: Kloruś

Truskawkowe crumble z tyminakiem

Crumble to chyba jeden z prostszych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE