Orzeźwiające ciasto maślane z borówkami z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Małą keksówkę (9x28cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Borówki przed dodaniem do ciasta obtaczamy w mące.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy ją.
2.Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je do powstania jasnej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu.
3.Dodajemy białą czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy suche składniki oraz śmietanę w dwóch turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
4.Połowę ciasta przekładamy do keksówki. Na cieście rozkładamy równomiernie borówki. Wykładamy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni góra-dół do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
5.Serek miksujemy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Rozsmarowujemy go na wystudzonym cieście. Na wierzch wykładamy borówki.
Komentarze