Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami

  • wyświetlono: 202 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mam dla Was ciasto, które tak naprawdę "świąteczne" wyszło w trakcie przygotowywania, kiedy do biszkoptu postanowiłam dodać odrobinę przyprawy do piernika, a później posmarować jedną część powidłami, które zrobiłam jeszcze zeszłego roku z nadmiaru śliwek. Do końca nie byłam pewna tego, czy ciasto będzie spójne i na tyle dobre, by dzielić się z Wami przepisem, ale po konsumpcji wiem, że śmiało mogę Wam je polecić i to nie tylko przy okazji świąt, ale także na co dzień. Jeśli zaś lubicie eksperymentować w kuchni, możecie pokusić się o swoją wersję ciasta, np bez przyprawy korzennej jeśli nie lubicie lub z waniliowym kremem budyniowym. Do przygotowania kremu śmietanowego możecie także pominąć śmietan fix, ale wtedy użyjcie śmietanki 36%, by mieć pewność, że masa będzie odpowiednio twarda.

Joanna Tokarz
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 22x32 cm

Biszkopt:
7 jajek
1½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam domowej)
1 łyżka kakao
¾ szklanki oleju rzepakowego
1½ szklanki mielonych orzechów włoskich
Garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu biszkoptu

Krem:
300ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
1 śmietanfix

Dodatkowo:
1 mały słoiczek powideł śliwkowych
2 opakowania mini rogalików z czekoladą
Czekolada mleczna by polać wierzch
100ml słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ucieramy z cukrem do białości. Składniki sypkie przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej cały czas miksując. Wlewamy cienkim strumieniem olej, a na końcu dodajemy zmielone orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku przez 10 minut, po czym wyciągamy. Całkowicie wystudzony dzielimy na dwie części.

    Krem:
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, mascarpone i śmietan fixem na gęstą masę.

    Przełożenie:
    Pierwszy biszkopt smarujemy powidłami i układamy rogaliki. Przykrywamy kremem śmietankowym, a następnie drugim biszkoptem. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej wrzucamy posiekaną czekoladę. Pozostawiamy na 2 minuty pod przykryciem, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto.
    Przekrojone biszkopty można również delikatnie naponczować, np. kawą espresso lub sokiem pomarańczowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoboże narodzeniez krememświątecznez powidłamiorzechowedomowe wypiekiz rogalikamiz nutą piernika

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki z makiem i bakaliami

Dodane przez: anamarisworld

Rogaliki z makiem i bakaliami

Rogaliki idealne na 11 listopada...

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

Dodane przez: katrinaM24

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe...

Dziś chcę Was zaprosić na przepyszne...

Ciasto z kremem i pierniczkami

Dodane przez: czarrna

Ciasto z kremem i pierniczkami

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym...

piernik

Dodane przez: Anitka0804

Piernik z powidłami i nutellą

Puszysty, delikatny piernik na...

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną...

W tym roku na świątecznym stole...

Sernik śmietankowy  z piernikową nutą i  polewą czekoladową

Dodane przez: beciiaaa

Sernik śmietankowy z piernikową nutą i...

Serniki to ulubione ciasta w moim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE