Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mam dla Was ciasto, które tak naprawdę "świąteczne" wyszło w trakcie przygotowywania, kiedy do biszkoptu postanowiłam dodać odrobinę przyprawy do piernika, a później posmarować jedną część powidłami, które zrobiłam jeszcze zeszłego roku z nadmiaru śliwek. Do końca nie byłam pewna tego, czy ciasto będzie spójne i na tyle dobre, by dzielić się z Wami przepisem, ale po konsumpcji wiem, że śmiało mogę Wam je polecić i to nie tylko przy okazji świąt, ale także na co dzień. Jeśli zaś lubicie eksperymentować w kuchni, możecie pokusić się o swoją wersję ciasta, np bez przyprawy korzennej jeśli nie lubicie lub z waniliowym kremem budyniowym.
Do przygotowania kremu śmietanowego możecie także pominąć śmietan fix, ale wtedy użyjcie śmietanki 36%, by mieć pewność, że masa będzie odpowiednio twarda.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 22x32 cm

    Biszkopt:
    7 jajek
    1½ szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam domowej)
    1 łyżka kakao
    ¾ szklanki oleju rzepakowego
    1½ szklanki mielonych orzechów włoskich
    Garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu biszkoptu

    Krem:
    300ml słodkiej śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    250g serka mascarpone
    1 śmietanfix

    Dodatkowo:
    1 mały słoiczek powideł śliwkowych
    2 opakowania mini rogalików z czekoladą
    Czekolada mleczna by polać wierzch
    100ml słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ucieramy z cukrem do białości. Składniki sypkie przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej cały czas miksując. Wlewamy cienkim strumieniem olej, a na końcu dodajemy zmielone orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku przez 10 minut, po czym wyciągamy. Całkowicie wystudzony dzielimy na dwie części.

    Krem:
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, mascarpone i śmietan fixem na gęstą masę.

    Przełożenie:
    Pierwszy biszkopt smarujemy powidłami i układamy rogaliki. Przykrywamy kremem śmietankowym, a następnie drugim biszkoptem. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej wrzucamy posiekaną czekoladę. Pozostawiamy na 2 minuty pod przykryciem, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto.
    Przekrojone biszkopty można również delikatnie naponczować, np. kawą espresso lub sokiem pomarańczowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować