Seromakowiec z nutą piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180C. Masę makową miksujemy z jajkami, kaszą manną oraz rodzynkami. Na popieczone ciasto wykładamy masę makową.
2.Do sera dodajemy żółtka, cukier, masło, olejek migdałowy oraz budynie i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na masę makową wykładamy masę serową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika a po całkowitym ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze