Seromakowiec z nutą piernika

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto uwielbia cała moja rodzina, jest wilgotne i bardzo smaczne

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki,
    łyżeczka przyprawy do piernika,
    łyżeczka kakao,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego
    5 jajek
    2 budynie śmietankowe
    szklanka cukru
    200 g masła,
    5 kropel olejku migdałowego,

    masa makowa:
    puszka( 850 g) masy makowej,
    2 łyżki kaszy manny,
    2 jajka,
    4 łyżki rodzynek,
    cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Seromakowiec z nutą piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180C. Masę makową miksujemy z jajkami, kaszą manną oraz rodzynkami. Na popieczone ciasto wykładamy masę makową.
  • 2. Do sera dodajemy żółtka, cukier, masło, olejek migdałowy oraz budynie i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na masę makową wykładamy masę serową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika a po całkowitym ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować