Sernik z nutą piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, kakao, dodaj cukier, przyprawę do piernika, margarynę , żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto podziel na pół i włóż do zamrażarki.
2.Ser zmiel 2 razy , żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj rozpuszczone i wystudzone masło , ser, budynie, oraz po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego. Na koniec ubij pianę z białek i delikatnie dodaj do sera, delikatnie wymieszaj.
3.Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia, na dno zetrzyj jedną część ciasta, wylej ser, na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Sernik piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st.
Po upieczeniu zastaw w piekarniku przy uchylonych drzwiach na około 10 minut.
Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarze