Sernik z nutą piernika

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczny sernik na ciemnym cieście z dodatkiem przyprawy do piernika pięknie pachnie świętami. Smakuje nie tylko w święta.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    20 dkg margaryny
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany
    1 opakowanie przyprawy do piernika


    Ser
    1,2 kg sera białego
    1 kostka masła 200 g
    10 jajek
    1,5 szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    2 budynie wanilinowe
    Olejek pomarańczowy i cytrynowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z nutą piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, kakao, dodaj cukier, przyprawę do piernika, margarynę , żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto podziel na pół i włóż do zamrażarki.
  • 2. Ser zmiel 2 razy , żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj rozpuszczone i wystudzone masło , ser, budynie, oraz po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego. Na koniec ubij pianę z białek i delikatnie dodaj do sera, delikatnie wymieszaj.
  • 3. Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia, na dno zetrzyj jedną część ciasta, wylej ser, na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
    Sernik piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st.
    Po upieczeniu zastaw w piekarniku przy uchylonych drzwiach na około 10 minut.
    Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować