Ciasto kruche:
20 dag mąki,
9 dag masła,
4 dag cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka gęstej śmietany,
1 żółtko,
20 dag marmolady morelowej,
7 dag krojonych orzechów włoskich
Biszkopt orzechowy:
10 dag mielonych orzechów włoskich,
5 dużych jajek,
1 białko,
12 dag mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
10 dag cukru
Masa orzechowa:
20 dag masła,
2 czubate łyżki cukru pudru,
1 budyń waniliowy,
0,5l mleka,
2 czubate łyżki cukru kryształu,
11 dag krojonych orzechów włoskich
1.Ciasto kruche: wszystkie skladniki posiekać nożem, zagnieść ciasto, wylepić dno foremki i piec ok 15 minut w 180 °C do lekkiego zarumienienia. Po ostygnięciu posmarować podgrzaną marmoladą wymieszaną z podprażonymi na suchej patelni orzechami.
2.Biszkopt orzechowy: białka oddzielić od żółtek. Wszystkie bialka ubić z cukrem na sztywną pianę. Po kolei dodawać po jednym żółtku, a następnie resztę składników. Delikatnie ale ddokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia (wielkości takuej jak ciasto kruche). Piec około 30 minut w 180°C.
3.Budyń ugotować z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Na koniec wsypać uprażone i wystudzone orzechy, wymieszać dokladnie łyżką.
4.Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na ciasto kruche z marmoladą położyć jedną połowę biszkoptu, docisnąć. Posmarować 2/3 masy, położyć drugą połowę biszkoptu, lekko docisnąć. Posmarować resztą masy. Można obsypać mielonymi orzechami lub herbatnikami.
Komentarze