Piaskowe orzechowe ciasteczka

4.8 (5 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rozpływające się w ustach ciasteczka , proste do przygotowania , z dostępnych składników , z kapką czekolady lecz nie koniecznie , w locie znikają z talerzy ... :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    350 g masła roślinnego
    6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
    Polewa :
    100 g czekolady - u mnie deserowa
    5 łyżek mleka 3,2 %
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ciasteczka maślane

Piaskowe orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piaskowe orzechowe ciasteczka 1. Składniki ciasta umieszczam w misce , zagniatam na jednolite ciasto .
  • Piaskowe orzechowe ciasteczka 2. Ciasto dzielę na pół , toczę dwa wałeczki - 3 cm . szerokości , wałeczki kroję w plasterki - ok . 0,5 cm . grubości , plasterki układam na blasze - w odstępach , na plasterkach robię wzorek widelcem , piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni .
  • Piaskowe orzechowe ciasteczka 3. Składniki polewy umieszczam w rondelku , mieszam , roztapiam , przelewam do rożka zrobionego z papieru do pieczenia , polewam ciastka , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

Ciastka można nie polewać polewą , solo też smakują wybornie , możemy osypać je także np . cukrem pudrem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować