Maślane ciasteczka walentynkowe

4.45 (184 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Kruche, pysznie chrupiące idealne dla ukochanej

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

    125 g schłodzonego masła

    125 g cukru pudru

    2 łyżeczek cukru waniliowego

    1 jajka

    odrobina czerwonego barwnika
Wystaw ocenę:

4.45 (184 ocen)

Maślane ciasteczka walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy w misce, następnie dodajemy drobno pokrojone masło i jajko. Wszystko siekamy/ mieszamy lub też malaksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części. Do jednej dodajemy czerwony barwnik, zagniatamy i oby dwie wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
    Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 4 mm, podsypując lekko mąką.Dowolną foremką wycinamy kształty ( no ale jak są to Walentynki to wypadałoby wykrawać serca) a następnie ciastka układamy na blaszce, i dopiero teraz mniejszą foremką wycinamy kształty w środku. Puste miejsca w ciastkach uzupełniamy fragmentami z drugiego koloru,na końcu lekko dociskając żeby ładnie się połączyły. Gotowe ponownie schładzamy przez ok 30 minut.

    Koleją rzeczy jest ich upieczenie dlatego nastawiamy piekarnik na 180 C i pieczemy ok. 10-15 minut do nabrania złotego koloru.

Porady

Jedzmy je szybko bo ekspresowo znikają :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować