Ciasto orzechowa delicja

4.51 (200 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto tortowe,zakropione alkoholem,z naszą ulubioną domową polewą kakaową. Ładnie się kroi i ciekawie prezentuje, dlatego myślę, że będzie świetne na rodzinne przyjęcia.Nie ma w nim nic skomplikowanego, no może wymaga trochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem:
    500 ml mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    łyżka mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    200 g masła
    50 g zmielonych orzechów
    4 łyżki rumu
    na polewę:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    125 g masła
    2 łyżki wrzątku
    dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżki śmietanki kremówki
    1/2 szklanki posłodzonej zimnej kawy lub herbaty
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie Ciasto

Ciasto orzechowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: białka wbić do miski i ubijać aż będą sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.

    Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić.
  • 2. Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie mleka, pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu i orzechy.
  • 3. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie umieścić dolny blat biszkopta. Nasączyć kawą lub herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. W górnym blacie ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Ciasto z otworkami położyć na kremie. W dziurki nałożyć tężejącą galaretkę i od razu nakryć każdą dziurkę kółeczkiem z ciasta.
  • image-06258er 4. Masło rozpuścić z kakao i cukrem pudrem, cały czas mieszając dodać wrzątek i mieszać aż zgęstnieje. Przestudzić i polać ciasto. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Delicje Orzechy Galaretka Alkohol

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować