Ciasto orzechowa delicja

4.49 (170 ocen)

Ciasto pyszne i eleganckie! Słone krakersy doskonale podkreślają słodycz wypieku! Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju spotkania, urodziny, imieniny, święta! Goście na pewno poproszą o dokładkę:) POLECAM!

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm

    Biszkopt orzechowy(składniki na 1blat):
    • 4 duże jajka
    • 3/4 szklanki cukru kryształu,
    • 5 dag mielonych orzechów włoskich,
    • 5 dag siekanych orzechów włoskich
    • 0,5 szklanki mąki tortowej,
    • 4 łyżki oleju,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa kawowa:
    - 0,6 litry mleka,
    - 3 żółtka,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 0,5 łyżki mąki tortowej,
    - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    - ok 2 łyżki cukru do smaku,
    - 1,5 kostki masła,
    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ,
    - alkohol do smaku
    Dodatkowo:
    - Paczka krakersów
    - kajmak (masa krówkowa) 1 puszka (500 gram)
    - 2 paczki delicji
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto orzechowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie biszkoptu 1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy. Wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC.
    W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.
  • przygotowanie masy 2. Połowę mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką , budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń i studzimy.
    Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
    Masło ucieramy na puch. Do utartego stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kawę. Doprawiamy całość do smaku alkoholem.
  • nasączenie 3. Mając upieczone biszkopty oraz przygotowaną masę przystępujemy do przekładania.
    Kolejno nakładamy na siebie:
    • Biszkopt orzechowy,
    • połowa kajmaku,
    • krakersy,
    • połowa masy,
    • delicje,
    • połowa masy,
    • biszkopt orzechowy,
    • druga połowa kajmaku (po nałożeniu wykonujemy ozdobne wzorki na nim).
    W trakcie przekładania biszkopty nasączamy ponczem kawowym.
  • wykładanie krakersów 4. Wykładanie krakersów
  • przekładanie cd. 5. przekładanie cd
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Krakersy Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować