Ciasto orzechowa delicja

  • wyświetlono: 16070 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 0

Ciasto pyszne i eleganckie! Słone krakersy doskonale podkreślają słodycz wypieku! Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju spotkania, urodziny, imieniny, święta! Goście na pewno poproszą o dokładkę:) POLECAM!

Jaga85

Składniki

Blaszka 24x36cm

Biszkopt orzechowy(składniki na 1blat):
• 4 duże jajka
• 3/4 szklanki cukru kryształu,
• 5 dag mielonych orzechów włoskich,
• 5 dag siekanych orzechów włoskich
• 0,5 szklanki mąki tortowej,
• 4 łyżki oleju,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
- 0,6 litry mleka,
- 3 żółtka,
- 1 budyń waniliowy,
- 0,5 łyżki mąki tortowej,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- ok 2 łyżki cukru do smaku,
- 1,5 kostki masła,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ,
- alkohol do smaku
Dodatkowo:
- Paczka krakersów
- kajmak (masa krówkowa) 1 puszka (500 gram)
- 2 paczki delicji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowa delicja

  • przygotowanie biszkoptu1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy. Wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC.
    W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.
  • przygotowanie masy2. Połowę mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką , budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń i studzimy.
    Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
    Masło ucieramy na puch. Do utartego stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kawę. Doprawiamy całość do smaku alkoholem.
  • nasączenie3. Mając upieczone biszkopty oraz przygotowaną masę przystępujemy do przekładania.
    Kolejno nakładamy na siebie:
    • Biszkopt orzechowy,
    • połowa kajmaku,
    • krakersy,
    • połowa masy,
    • delicje,
    • połowa masy,
    • biszkopt orzechowy,
    • druga połowa kajmaku (po nałożeniu wykonujemy ozdobne wzorki na nim).
    W trakcie przekładania biszkopty nasączamy ponczem kawowym.
  • wykładanie krakersów4. Wykładanie krakersów
  • przekładanie cd. 5. przekładanie cd

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakikrakersydelicjemasa kawowabiszkopt orzechowy

Komentarze

Podobne przepisy

Bananowa Delicja

Dodane przez: joanna30

Ciasto bananowa Delicja

Pyszne i orzeźwiające ciasto bez...

Malinowa delicja

Dodane przez: Jaga85

Ciasto Malinowa delicja

Delikatny biszkopt, słodkie delicje,...

Ciasto z delicjami

Dodane przez: Mała_Mi

Ciasto z delicjami

Aromatyczne ciasto zakrapiane spirytusem.

CIASTO Z DELICJAMI

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Ciasto z delicjami

Jest to ciasto trochę pracochłonne...

Makowa delicja

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Makowa delicja

Pyszne biszkoptowe ciasto z makiem...

Białka ubijamy na sztywno

Dodane przez: Dalia84

Ciasto Delicja

Pyszny biszkopt makowo-kokosowy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE