Delicja kawowo – orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao oraz kawą – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Ciasto orzechowe: Orzechy posiekać i wymieszać z mąkami, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie cały czas ucierając wsypywać partiami cukier. Miksować do jego rozpuszczenia. Mieszając łyżką połączyć z miodem i orzechami. Ciasto przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
3.Masa: Żółtka utrzeć z cukrami na puch, pod koniec wlać ¼ szkl mleka i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się pozostałe mleko, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia. Zimny utrzeć na puch z margaryną.
4.Przełożenie:
Biszkopt – masa – ciasto orzechowe – masa – biszkopt – powidła – polewa czekoladowa lub karmel
Komentarze