Delicja kawowo – orzechowa

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smakowite połączenie kawy i orzechów!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 – 7 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 szkl oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 łyżki mielonej sypkiej kawy

    Ciasto orzechowe:
    250 g orzechów włoskich
    5 białek
    1 szkl cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    500ml mleka
    5 żółtek
    3 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    200g margaryny

    Dodatkowo:
    5 łyżek powideł śliwkowych
    Polewa czekoladowa lub 150g karmelu z puszki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Delicja kawowo – orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao oraz kawą – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto orzechowe: Orzechy posiekać i wymieszać z mąkami, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie cały czas ucierając wsypywać partiami cukier. Miksować do jego rozpuszczenia. Mieszając łyżką połączyć z miodem i orzechami. Ciasto przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
  • 3. Masa: Żółtka utrzeć z cukrami na puch, pod koniec wlać ¼ szkl mleka i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się pozostałe mleko, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia. Zimny utrzeć na puch z margaryną.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt – masa – ciasto orzechowe – masa – biszkopt – powidła – polewa czekoladowa lub karmel
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować