Orientalne kule twarogowe z prażonymi orzeszkami ziemnymi

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pieczone bułki na bazie twarogu z dodatkiem prażonych fistaszków oraz zdecydowanych w smaku, charakternych przypraw typowych dla kuchni Dalekiego Wschodu. Kule można zajadać jako alternatywę dla tradycyjnego pieczywa, a także podać jako imprezową zakąskę - zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g twarogu półtłustego
    6 łyżek bułki tartej
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    1 łyżka oliwy lub oleju
    50 g grubo posiekanych prażonych orzechów ziemnych
    2 – 3 obrane ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy chińskiej „5 smaków”
    1 łyżeczka suszonej natki kolendry
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Orientalne kule twarogowe z prażonymi orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orientalne kule twarogowe z prażonymi orzeszkami ziemnymi 1. Ser przełożyć do miski, następnie wbić jajka, wlać mleko i oliwę/olej, wsypać sodę. Składniki dokładnie utrzeć. Do masy dodać posiekany czosnek, przyprawę chińską, natkę i owoce kolendry, kurkumę, chilli i orzechy. Na końcu wsypać bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
  • Orientalne kule twarogowe z prażonymi orzeszkami ziemnymi 2. Z ciasta uformować 24 kulki, te ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp. 200°C. Bułki podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować