Oponki serowe na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, idealne na Tłusty Czwartek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 4 szk,
    ser na sernik 350 g,
    jajka 2 szt,
    mleko 1/3 szk,
    cukier puder 6 łyżek,
    olej 2 łyżki,
    drożdże świeże 25 g,
    spirytus 2 łyżki,
    cukier 1 łyżeczka,
    olej do smażenia,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Oponki

Oponki serowe na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut, do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać ser, jajka, cukier puder, olej, spirytus, ciepłe mleko oraz zaczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wyciąć duże kółka, za pomocą kieliszka w środku każdego kółka wycinać małe kółeczko. Odstawić na 15 minut. Oponki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Całuski - oponki serowe

To może cię zainteresować