Oponki

4.48 (184 ocen)

Nieodzowny element karnawału - serowe oponki. Najbardziej uwielbia je moja córeczka.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1/2 kg białego sera
    10 dag cukru kryształu
    4 żółtka
    250 ml kwaśnej śmietany (18%)
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 czubata łyżeczka sody
    1 łyżeczka octu

    2 l oleju do smażenia
    mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
    cukier puder (wymieszany z 1 łyżeczką cukru wanilinowego)

Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Oponki

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz ser i posiekać nożem. Następnie wbić żółtka, dodać śmietanę i wymieszać nożem. Na koniec dodać sodę i łyżeczkę octu. Zanieść gładkie ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na placek grubości ok.1/2 cm. Szklanką wykrawać kółka, a potem kieliszkiem wykrawać w nich środki.
  • 2. Olej wlać do dużego, szerokiego garnka. Do zimnego oleju wlać spirytus. Rozgrzać olej. Do rozgrzanego oleju wrzucać oponki i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
    Wykładać na ręcznik papierowy.
    Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym (niekoniecznie).

Porady

Żeby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący, należy włożyć do niego trzonek drewnianej łyżki. Jeśli wokół niego pojawi się mnóstwo bąbelków - można smażyć oponki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować