Okroszka

4.5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Chłodnik rosyjski

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1/3 szklanki śmietany 18% lub jak wolicie jogurt naturalny
    3 1/2 łyżki octu
    8 szklanek wody
    2 1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki posiekanego koperku
    1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
    200 g szynki wędzonej
    3 średnie ziemniaki
    3 jajka ugotowane na twardo
    3 zielone ogórki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Okroszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszoruj i przełóż do garnka. Ugotuj wraz z 1 łyżka octu. Odcedź, obierz ze skórki i odstaw aby przestygły. Gdy przestygną pokrój w kostkę.
    Do miseczki dodaj szczypiorek,koperek, jajka pokrojone w kostkę, oraz szynkę również pokrojoną w kostkę. Ogórki obierz, pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki. Do miski dodaj również ziemniaki.
    W osobnej misce połącz ze sobą wodę,śmietanę,sól,pozostały ocet i wymieszaj. Dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować