Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Prosta i bardzo smaczna

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki soczewicy
    pomidor
    1/2 pęczka pietruszki
    cebula
    sól i pieprz
    słodka i ostra papryka
    1 l wrzącej wody

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy wodę i odstawiamy na całą noc.
    Pomidory kroimy na pół i ścieramy na tarce (skórkę wyrzucamy). Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy odsączoną soczewicę, pomidora oraz cebulę. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy posiekaną natkę, i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz paprykami.
    Całość smażymy jeszcze przez kilka minut, a następnie zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy