Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze

3.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taratuszki to tradycyjne faworki rosyjskie. Robi się je bardzo szybko, są puszyste i mięciutkie. Najbardziej smakowały nam zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień wg mnie nie były już takie smaczne. Dlatego jeśli nie dacie rady zjeść ich wszystkich zaraz po upieczeniu, to proponuję zrobić je z połowy porcji lub część ciasta odstawić do lodówki i na drugi dzień usmażyć świeże.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g kefiru

    3 łyżki cukru

    jajko

    3 łyżki rozpuszczonego masła

    1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki sody

    3,5 szkl mąki pszennej


    olej do smażenia

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok 1/2 cm, wycinamy faworki. Ciasto będzie się trochę kleiło ale starajmy się podsypywać jak najmniej mąki.

    Taratuszki smażymy na głębokim oleju z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

    Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować