Ogórki konserwowe z miodem

4.34 (176 ocen)

Przepis na te kruche ogóreczki mam od znajomej.Wykonanie jest trochę inne niż wszystkie, ale warte zachodu.Ogórki są kruche i delikatne nie za kwaśne.

Składniki:

  • Ogórki ile kto chce
    Zalewa:
    3 litry wody
    1/2 litra octu 10%
    2 szklanki cukru
    3 łyżki miodu (może być wielokwiatowy)
    3 płaskie łyżki soli
    Przyprawy do każdego słoika:
    gałązka kopru
    2 ząbki czosnku
    kawałek chrzanu
    liść laurowy,
    kilka kulek ziela
    łyżeczka gorczycy
Wystaw ocenę:

4.34 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i ułożyć w czystych słoikach razem z przyprawami.
    Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki, zakręcić i zostawić na noc, a rano
    włożyć do dużego garnka z wkładką lub ścierką na dnie i zagotować tylko 1 minutę o momentu zawrzenia wody.
    Woda powinna sięgać do połowy słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować