Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na kanapki, na surówki, do grilla itd. ogórki małosolne to konkurencja dla kiszonych i konserwowych chrupiących specjałów.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
    1 nieduży korzeń chrzanu
    1 mała główka czosnku
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    1,5 łyżki soli na każdy litr wody
    0,5 łyżeczki gorczycy
    kilka ziaren pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. O górki umyj i odstaw na bok.
    2. Korzeń chrzanu i czosnek obierz, a następnie pokrój w słupki
    3. Zagotuj w garnku wodę z solą i miodem
    4. Przełóż ogórki do kamionki, dodaj chrzan, czosnek, przyprawy i zalej zalewą.
    Czas "kiszenia" zależy od temperatury otoczenia. Średnio 3-5 dni

Porady

Jeśli wolisz bardziej pikantne, możesz dodać do kamionki posiekaną papryczkę chilli. Ogórki można robić również do słoików. Należy je po zakręceniu zapasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować