Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 770 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Najłatwiej jest użyć gotowej mieszanki do ogórków. Znajdzie się w niej koper, czosnek, odpowiednie liście itp. Jednak najważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli.

DSC_3803k
  • 20 porcje
  • 3600min
  • Łatwy

Składniki

1-2 kg ogórków
4 ząbki czosnku (dużych)
4 gałązki kopru
kilka liści wiśni
kilka liści czarnej porzeczki
1 liść chrzanu
1 korzeń chrzanu
Zalewa:
2 litry wody
2 łyżki soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • 1. Z umytych ogórków poodcinać końcówki.
    Ogórki ciasno ułożyć w dużym słoju.
    Robić to na przemian z koprem, czosnkiem i pozostałymi dodatkami.
    Wodę z solą zagotować, lekko ostudzić, a następnie zalać nią ogórki.
    (Najczęściej robi się to po ostudzeniu, lecz zalewając warzywa gorącą zalewą szybciej staną się one gotowe do spożycia.)
    Ogórki przycisnąć spodkiem i odstawić na około 2 dni.
    (Nie zakręcać pokrywką.)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

OgórkiOgórki małosolne
 

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki małosolne na sucho

Dodane przez: majka190382

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

Nie zawsze jest gdzie zrobić ogórki...

image-0k5wrqy

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki małosolne

Sezonowe, pyszne ogórki małosolne!

Małosolne

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki małosolne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze,...

ogórki

Dodane przez: angelika84

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Domowe pyszne ogórki.

Ogórki małosolne "na sucho"

Dodane przez: rena123

Ogórki małosolne "na sucho"

Na taki sposób przygotowania ogórków...

image-0cihwl6

Dodane przez: KuchniaPoli

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska...