Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak często robione i tak często jedzone. Niby takie same , a tak oczekiwane. Robię je co roku, znikają tak szybko, że warto. Wspaniały smak i aromat. Ja czekam na ten wspaniały zapach liści czarnej porzeczki i chrzanu, kopru...

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. ogórków gruntowych
    koper
    kilka ząbków czosnku
    kawałek korzenia chrzanu
    kilka liści czarnej porzeczki
    listki laurowe
    czarny pieprz w ziarkach
    ziele angielskie
    na 1 litr wody letniej przegotowanej 1 łyżka soli i cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki małosolne 1. Umyte ogórki umieszczam w słoju, dodaje ząbki czosnku przekrojone na pół, koper, chrzan, ziarna i liście. Zalewam wodą zmieszaną z cukrem i solą. Odstawiam i ciepłe, zacienione miejsce na 3-5 dni, w zalerzności od temperatury. Woda zmieni kolor, mętnieje.

Porady

Dodatki do ogórków dobieram wedle uznania, nie mierze, nie odliczam, zawsze się udają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować