Ogórki małosolne

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzielę się z Wami moim sposobem na ogórki małosolne, gdyż jakiś czas temu poproszono mnie o dodanie tego przepisu na bloga. Warto mieć w zasięgu ręki taką przekąskę. Prosta receptura, przekazywany z pokolenia na pokolenie bez udziwnień i urozmaiceń. Wypróbujcie koniecznie !!!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Częste pytanie: ile soli na litr wody? ja odmierzam 2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody.

    Składniki:

    - 1 kg ogórków gruntowych (małych)
    - 1 niewielka laska chrzanu - lub jeden liść chrzanu
    - 3 gałązki kopru
    - 8 dużych ząbków czosnku
    - 1 litr wody (używam mineralnej)
    - 2 łyżki soli kamiennej (zastępczo może być himalajska)

    Potrzebne będzie:

    - gliniane naczynie
    - mały talerzy
    - czysta mała ściereczka kuchenna
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć - moczę w wodzie ok 10 minut. Czosnek obrać, można przekroić ząbki na pół. Chrzan obrać przekroić, koper opłukać podzielić na kilka części.
    Do glinianego naczynia włożyć trochę czosnku, kopru i chrzanu kolejno ułożyć część ogórków. Układać tak samo następne warstwy.
    Na koniec w litrze zimnej wody rozmieszać 2 łaskie łyżki soli i zalać ogórki tak by wszystkie były przykryte.
    Na górę położyć mały talerzyk - obciążenie. Całość przykryć bawełnianą ściereczką i czkać aż będzie gotowe ;) Ok 4-5 dni :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować