Ogórki małosolne świetnie nadają się na kanapki oraz do sałatek. W naszym domu nie może ich zabraknąć.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 kg ogórków
Sól kamienna 500 g
Koper włoski świeży lub suszony
20 ząbków czosnku (obranych)
Listki z czarnej porzeczki i dębu
1 opakowanie gorczycy
Chrzan 1 korzeń ( obrany i pokrojony)
2,5 l przegotowanej ostudzonej wody ( na beczkę o pojemności 3 l)
Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki należy opłukać pod bieżącą wodą.
Trochę osuszyć.
Na dno beczki poukładać liście z dębu i porzeczki. Wsypać trochę gorczycy oraz dać kilka kawałków chrzanu i ząbków czosnku. Wsypać ogórki i znowu przełożyć liśćmi, koprem oraz chrzanem i czosnkiem. Gdy beczka zostanie zapełniona odmierzyć 1l wody i dodać 2 łyżki stołowe soli kamiennej. Dokładnie rozmieszać i wlać do beczki. Czynność powtarzać, aż woda zaleje wszystkie ogórki. Przykryć pokrywą i pozostawić na 7 dni.
Komentarze