Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ogórki małosolne świetnie nadają się na kanapki oraz do sałatek. W naszym domu nie może ich zabraknąć.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    Sól kamienna 500 g
    Koper włoski świeży lub suszony
    20 ząbków czosnku (obranych)
    Listki z czarnej porzeczki i dębu
    1 opakowanie gorczycy
    Chrzan 1 korzeń ( obrany i pokrojony)
    2,5 l przegotowanej ostudzonej wody ( na beczkę o pojemności 3 l)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki należy opłukać pod bieżącą wodą.
    Trochę osuszyć.
    Na dno beczki poukładać liście z dębu i porzeczki. Wsypać trochę gorczycy oraz dać kilka kawałków chrzanu i ząbków czosnku. Wsypać ogórki i znowu przełożyć liśćmi, koprem oraz chrzanem i czosnkiem. Gdy beczka zostanie zapełniona odmierzyć 1l wody i dodać 2 łyżki stołowe soli kamiennej. Dokładnie rozmieszać i wlać do beczki. Czynność powtarzać, aż woda zaleje wszystkie ogórki. Przykryć pokrywą i pozostawić na 7 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować