Ogórki małosolne

5 (162 ocen)

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ogórki kiszone 2 dni. Takie lekko pod kiszone są najsmaczniejsze.

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki gruntowe 2,5 kg
    chrzan 12 plasterków
    koper
    czosnek 1 główka
    sól 3 łyżki
    woda 2 litry
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki małosolne. 1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i moczymy około 2 godziny, ogórki muszą dobrze napić się wody. Wyparzamy słój 5 litrowy lub garnek kamienny. Na dno słoja układamy kawałki łodyg kopru i baldach, kilka pokrojonych ząbków czosnku z łuskami i 6 plasterków chrzanu. Na tak przygotowane dno słoja układamy pionowo warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków układamy koper, czosnek i chrzan i układamy ogórki. Jeżeli ułożyliśmy w słoju wszystkie ogórki to zalewamy je solanką zrobioną z zimnej wody z kranu i soli niejodowanej w stosunku,na litr wody dajemy 20 gram soli (1 duża łyżka). U mnie w 5 litrowym słoju zalałam około 3 litów solanki. Tak przygotowany słój przykrywamy i odstawiamy aby ogórki się ukisiły. Po 48 godzinach ogórki nadają się do jedzenia, są pyszne.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować