Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 318 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Ogórki kiszone 2 dni. Takie lekko pod kiszone są najsmaczniejsze.

logo
  • 20 porcje
  • 2880min
  • Łatwy

Składniki

ogórki gruntowe 2,5 kg
chrzan 12 plasterków
koper
czosnek 1 główka
sól 3 łyżki
woda 2 litry

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • Ogórki małosolne.1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i moczymy około 2 godziny, ogórki muszą dobrze napić się wody. Wyparzamy słój 5 litrowy lub garnek kamienny. Na dno słoja układamy kawałki łodyg kopru i baldach, kilka pokrojonych ząbków czosnku z łuskami i 6 plasterków chrzanu. Na tak przygotowane dno słoja układamy pionowo warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków układamy koper, czosnek i chrzan i układamy ogórki. Jeżeli ułożyliśmy w słoju wszystkie ogórki to zalewamy je solanką zrobioną z zimnej wody z kranu i soli niejodowanej w stosunku,na litr wody dajemy 20 gram soli (1 duża łyżka). U mnie w 5 litrowym słoju zalałam około 3 litów solanki. Tak przygotowany słój przykrywamy i odstawiamy aby ogórki się ukisiły. Po 48 godzinach ogórki nadają się do jedzenia, są pyszne.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Przetworyogórki_małosolne

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki małosolne

Dodane przez: anjaa

Ogórki małosolne

Dzielę się z Wami moim sposobem...

Ogórki małosolne

Dodane przez: Reniutka

Ogórki małosolne

Jeśli zastosujecie się do poniższej...

Ogórki małosolne.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ogórki Małosolne

Pierwsze ogórki gruntowe zawsze...

OGORKI MAŁOSOLNE

Dodane przez: doris_donia

OGÓRKI MAŁOSOLNE

idealne do zjedzenia są po 2-3...

Ogórki małosolne

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ogórki małosolne

Jak tylko ogórki gruntowe pojawiają...

ogórki

Dodane przez: Habibi Chi

Ogórki małosolne domowej roboty

Pyszne małosolne ogórki wg. receptury...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE