Niby w-z z kremem jogurtowym

4.51 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Odmieniona wersja tradycyjnej w-z.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    Kostka masła
    10 łyżek cukru
    Słoik dżemu z czarnej porzeczki
    4 jajka
    Szklanka mleka
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    Kostka masła
    Szklanka cukru pudru
    Szklanka jogurtu greckiego
    Cukier waniliowy
    Polewa:
    4 łyżki masła
    3 łyżki mleka
    Pół szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Niby w-z z kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło ucieramy z dodatkiem cukru i jaj. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki, dokładnie ucierając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia ,dużą blachę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
    Krem: masło ucieramy z cukrem pudrem, w trakcie ucierania dodajemy stopniowo jogurt. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem i polać polewą.
    Polewa: masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, cukier i kakao. Zagotowujemy i wylewamy na upieczone ciasto. Dowolnie dekorujemy.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia, dobrze schłodzone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować