Szpinakowe z kremem jogurtowym i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy robotem lub ręcznie na jednolite ciasto. Chłodzimy ok pół godziny i wykładamy nim formę (20x35). Upiec do zrumienienia, ostudzić.
Ciasto szpinakowe:
Szpinakowe liście umyć, osączyć, zblendować.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, potem żóltka. Miksując ciasto powoli wlewamy olej, nastepnie powoli dodajemy szpinak i na koniec wsypujemy także stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę i piec ok 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Odkroić wierzch ciasta (lekko brązowa część). Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeden blat całkiem pokruszyć.
Krem:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
Napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do niej 2-3 łyżki jogurtu i wymieszać. Dodać ją do pozostałego jogurtu, wymieszać. Mieszając jogurt szpatułką dodajemy do niego stopniowo sok z cytryny i ubitą śmietanę. Na koniec wrzucamy borówki pokrojone na połówki. Mieszamy.
Komentarze