Szpinakowe z kremem jogurtowym i borówkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Efektowne ciasto szpinakowe z pysznym orzeźwiającym kremem jogurtowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 szklanka mąki krupczatki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 szklanka cukru,
    200 g masła,
    1 żółtko,
    1 jajo,
    4 łyżki smietany 12%.

    Ciasto szpinakowe:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    180ml oleju
    340g mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    250 g liści świeżego szpinaku.

    Krem jogurtowy:
    700 g naturalnego jogurtu greckiego
    500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    30g żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
    6-7 łyżek cukru pudru (wedle uznania),
    2 cukry wanilinowe,
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
    garść borówek amerykańskich.

    dodatkowo: kilka borówek do dekoracji, mały słoiczek dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szpinakowe z kremem jogurtowym i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy robotem lub ręcznie na jednolite ciasto. Chłodzimy ok pół godziny i wykładamy nim formę (20x35). Upiec do zrumienienia, ostudzić.

    Ciasto szpinakowe:
    Szpinakowe liście umyć, osączyć, zblendować.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, potem żóltka. Miksując ciasto powoli wlewamy olej, nastepnie powoli dodajemy szpinak i na koniec wsypujemy także stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę i piec ok 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Odkroić wierzch ciasta (lekko brązowa część). Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeden blat całkiem pokruszyć.

    Krem:
    Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.
    Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
    Napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do niej 2-3 łyżki jogurtu i wymieszać. Dodać ją do pozostałego jogurtu, wymieszać. Mieszając jogurt szpatułką dodajemy do niego stopniowo sok z cytryny i ubitą śmietanę. Na koniec wrzucamy borówki pokrojone na połówki. Mieszamy.

    Przełożenie ciasta:
    Ciasto kruche- smarujemy dżemem porzeczkowym-połowa kremu-blat ciasta szpinakowego -reszta kremu-pokruszone ciasto szpinakowe- borówki do dekoracji.
    Ciasto chłodzimy minimum 3 godziny.

Porady

Do kremu można dodać także inne owoce np. truskawki, maliny, wiśnie. Słodkość kremu dopasowujemy do własnych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować