Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z kolorowym plackiem, makowym, kokosowym i kakaowym. Oryginalne ciasto jest przełożone masą budyniową. Ja zmieniłam na krem jogurtowy. Ciasto wyszło, miękkie o różnym smaku, bardzo pyszne.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -7 jajek
    -220 g cukru
    -220 g mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 ml oleju

    -70 g kokosu
    -70 g maku zmielonego
    -2 łyżki kakao

    NASĄCZENIE:
    -280 g dżemu gruszkowego

    KREM JOGURTOWY:
    -1200 g jogurtu greckiego
    -250 g śmietanki 30 %
    -70 g cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -30 g żelatyny
    -ok. 150 ml wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g gorzkiej czekolady
    -100 g mlecznej czekolady
    -75 ml śmietanki 30 %

    ESY-FLORESY:
    -100 g białej czekolady
    -25 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Ciasto

Ciasto "popapraniec" z kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym 1. Ubić białka ze szczyptą soli, potem po trochę dodawanym cukrem. Dalej ubijać, dodając po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać stopniowo, mieszając już łopatką. Na koniec dolewać olej i wymieszać, ale nie za długo. Rozdzielić do 3 misek. Do 1 dodać kokos do 2 mak a do 3 przesiać kakao. Wszystkie miseczki delikatnie wymieszać. Kłaść kleksami na przemian do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym 2. Trzonkiem noża poprzeciągać ciasto w górę i w dół, jak i poziomo w prawo i lewo.
  • Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym 3. Piec ok. 30-35 min.w 175*C. Po upieczeniu odwrócić na deskę, zdjąć blaszkę i papier. Ciasto wystudzić.
  • Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym 4. Obrócić ciasto i przekroić na dwa placki.
  • Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym 5. Spód włożyć do tej samej blaszki i posmarować jakimś dżemem.
  • Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym 6. krem- Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, jogurtami i fixem. Miksując dalej dolewać letnią żelatynę ale nie za długo. Wylać do blaszki na ciasto.
  • Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym 7. Przykryć drugą częścią placka i schłodzić.
  • Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym 8. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Troszkę ostudzić i rozsmarować na placku.
  • Ciasto "Popapraniec" z kremem jogurtowym 9. esy-Białą czekoladę tak samo rozpuścić, przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy na górze ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować