Ciasto z kolorowym plackiem, makowym, kokosowym i kakaowym. Oryginalne ciasto jest przełożone masą budyniową. Ja zmieniłam na krem jogurtowy. Ciasto wyszło, miękkie o różnym smaku, bardzo pyszne.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-7 jajek
-220 g cukru
-220 g mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 ml oleju
-70 g kokosu
-70 g maku zmielonego
-2 łyżki kakao
NASĄCZENIE:
-280 g dżemu gruszkowego
KREM JOGURTOWY:
-1200 g jogurtu greckiego
-250 g śmietanki 30 %
-70 g cukru pudru
-1 śmietan-fix
-30 g żelatyny
-ok. 150 ml wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g gorzkiej czekolady
-100 g mlecznej czekolady
-75 ml śmietanki 30 %
ESY-FLORESY:
-100 g białej czekolady
-25 ml śmietanki 30 %
Ciasto "popapraniec" z kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka ze szczyptą soli, potem po trochę dodawanym cukrem. Dalej ubijać, dodając po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać stopniowo, mieszając już łopatką. Na koniec dolewać olej i wymieszać, ale nie za długo. Rozdzielić do 3 misek. Do 1 dodać kokos do 2 mak a do 3 przesiać kakao. Wszystkie miseczki delikatnie wymieszać. Kłaść kleksami na przemian do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Trzonkiem noża poprzeciągać ciasto w górę i w dół, jak i poziomo w prawo i lewo.
3.Piec ok. 30-35 min.w 175*C. Po upieczeniu odwrócić na deskę, zdjąć blaszkę i papier. Ciasto wystudzić.
4.Obrócić ciasto i przekroić na dwa placki.
5.Spód włożyć do tej samej blaszki i posmarować jakimś dżemem.
6.krem- Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, jogurtami i fixem. Miksując dalej dolewać letnią żelatynę ale nie za długo. Wylać do blaszki na ciasto.
7.Przykryć drugą częścią placka i schłodzić.
8.polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Troszkę ostudzić i rozsmarować na placku.
9.esy-Białą czekoladę tak samo rozpuścić, przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy na górze ciasta.
Komentarze