Naleśnikowe zawijańce budyniowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pachnące wanilią..........nalesniki inaczej bo w ksztacie ślimaczków- na codzień , na tłusty czwartek , lub ot tak bez okazji....polecam:)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
    1 jajko
    2 łyzki mąki
    1\2 szklanki wody gazowanej
    1\2 szklanki mleka
    1 łyzka cukru
    1 łyzeczka cukru waniliowego
    2 łyzki oleju rzepakowego plus odrobina do smazenia
    oraz
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśnikowe zawijańce budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wbijamy jajko , dodajemy cukry, olej ,mleko ,wode , budyn w proszku i mąkę . Wszystkie składniki mieszamy lub blendujemy.Jesli konsystencja ciasta jest zbyt gesta dodajemy więcej maki.
    Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju .
    Do buteleczki z cienką końcówką (mozna użyć szprycy) wkładamy łyzka ciasto , zakrecamy.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy kolejno porcje ciasta na kształt ślimaczka , zaczynając od środka ku zewnętrzej stronie . Ślimaczki smazymy na rumiano , następnie przekładamy delikatnie na druga strone i równiez smazymy na złocisto.
    Po usmazeniu posypujemy cukrem pudrem .

Porady

ciasto powinno mięć srednią konsystencę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować