Zawijańce z ciasta jak na naleśniki - chrupkie , słodkie i smaczne- polecam,
35 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1 jajko
około 250-300 g mąki
150 ml mleka
100 ml wody
1 łyżka cukru
1 opakowoanie cukru waniliowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
wykałaczki
Naleśnikowe waniliowe zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko wbić do miski, dodać cukry, olej , mleko, wodę , szczytą soli, wymieszać a następnie dodawać stopniowa mąkę.
Kiedy ciasto zacznie robić się geste , przełożyć na stolnicę, dodać resztę mąki i wyrobić rękoma gładkie i elastyczne ciasto.
Rozwałkować , pokroić na pasy o szerokości około 2 cm i długości około 15 - 17 cm.
Wykałaczkę umieścić na początku pasa ciasta i zwijać w rulonik ( zdjęcie. )W podobny sposób zwinąć resztę pasów ciasta naleśnikowego.
W wysokim garnku rozgrzać olej i kolejno smażyć na rumiano wszystkie zawijańce. ( po kilka naraz)
Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru oleju,
Przed podaniem zawijańce oprószyć cukrem, pudrem,
Smacznego.
Komentarze