Budyniowe naleśniki

4.99 (175 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutki i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i po 40 g każdy )
    2 łyżki cukru trzcinowego
    12 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej
    400 ml zimnego mleka
    50 ml wody gazowanej
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Budynie Naleśniki

Budyniowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. ( Budynie dodajemy w proszku. Ciasto wychodzi dość rzadkie i takie ma być) . Następnie ciasto odstawiamy na około 30 minut żeby odpoczęło.
  • 2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.
  • 3. Podajemy ciepłe lub zimne z ulubionymi dodatkami. Smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wyszło mi 14 naleśników o średnicy 20 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować