SZYNKA W SOSIE PIECZARKOWYM ZE ŚMIETANĄ

4.5 (151 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szynka w esencjonalnym sosie z dodatkiem śmietany - to pomysł na smaczny obiad niedzielny. :)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na sos:
    40 dag szynki wieprzowej,
    40 dag pieczarek,
    300 ml bulionu,
    2 łyżeczki sosu sojowego,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    łyżka śmietany,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.

    Składniki marynaty do mięsa:
    2 łyżki oleju (u mnie smakowy - z dodatkiem czosnku i bazylii),
    łyżeczka soli,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    łyżeczka ziół prowansalskich.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka w sosie pieczarkowym ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty dokładnie łączę.
    Mięso kroję w małą kostkę, mieszam z przyprawami, odstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
    Mięso podsmażam do zarumienienia, następnie dodaję pieczarki pokrojone w połówki, smażę jeszcze około 7 minut.
    Całość zalewam gorącym bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Gotuję na małym ogniu około 30-35 minut.
    Śmietanę mieszam z mąką, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu, wlewam do garnka, energicznie mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować