Szynka w esencjonalnym sosie z dodatkiem śmietany - to pomysł na smaczny obiad niedzielny. :)
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na sos:
40 dag szynki wieprzowej,
40 dag pieczarek,
300 ml bulionu,
2 łyżeczki sosu sojowego,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
łyżka śmietany,
łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.
Składniki marynaty do mięsa:
2 łyżki oleju (u mnie smakowy - z dodatkiem czosnku i bazylii),
łyżeczka soli,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich.
Szynka w sosie pieczarkowym ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty dokładnie łączę.
Mięso kroję w małą kostkę, mieszam z przyprawami, odstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Mięso podsmażam do zarumienienia, następnie dodaję pieczarki pokrojone w połówki, smażę jeszcze około 7 minut.
Całość zalewam gorącym bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Gotuję na małym ogniu około 30-35 minut.
Śmietanę mieszam z mąką, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu, wlewam do garnka, energicznie mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze