Karkówka w sosie śmietanowo- pieczarkowym

4.43 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, mięciutka karkówka w sosie śmietankowo- pieczarkowym. Szybka w przygotowaniu, zapiekana w piekarniku, idealna na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 plastrów karkówki (1kg)
    sól, pieprz, papryka ostra
    odrobina oleju
    odrobina margaryny
    1 duża cebula
    10 większych pieczarek
    3 paski czerwonej papryki (połowa średniej papryki)
    1 sos pieczarkowy Winiary
    1 śmietana 18% do zup i sosów "łaciata"
    większą garść startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.43 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Ser

Karkówka w sosie śmietanowo- pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę dzień wcześniej rozbijamy oprószając mieszanka z soli, pieprzu i ostrej papryki. Odstawiamy do lodówki.
    Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Gotujemy 30-40 minut.
    Cebulę kroimy w piórka.
    Paprykę w drobna kostkę.
    Na patelni rozpuszczamy odrobinę margaryny i wrzucamy pokrojona cebulę a następnie pieczarki. Około 10 minut podsmażamy.
  • 2. Następnego dnia plastry karkówki obsmażamy chwilę z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz margaryną i układamy w nim podpieczone plastry karkówki i warstw pieczarek z cebula i troszkę posiekanej papryki, kolejna warstwa karkówki, cebuli z pieczarkami i papryki. Tak ułożoną karkówkę zalewamy śmietanką z sosem pieczarkowym Winiary, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C* Po godzinie pieczenia wierzch posypujemy startym, żółtym serem i jeszcze pod przykryciem pieczemy 30 minut. Smacznego :)

Porady

Czas przygotowania nie obejmuje czasu marynaty i czasu gotowania pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować