Pyszna, mięciutka karkówka w sosie śmietankowo- pieczarkowym. Szybka w przygotowaniu, zapiekana w piekarniku, idealna na obiad.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
12 plastrów karkówki (1kg)
sól, pieprz, papryka ostra
odrobina oleju
odrobina margaryny
1 duża cebula
10 większych pieczarek
3 paski czerwonej papryki (połowa średniej papryki)
1 sos pieczarkowy Winiary
1 śmietana 18% do zup i sosów "łaciata"
większą garść startego sera żółtego
Karkówka w sosie śmietanowo- pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę dzień wcześniej rozbijamy oprószając mieszanka z soli, pieprzu i ostrej papryki. Odstawiamy do lodówki.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Gotujemy 30-40 minut.
Cebulę kroimy w piórka.
Paprykę w drobna kostkę.
Na patelni rozpuszczamy odrobinę margaryny i wrzucamy pokrojona cebulę a następnie pieczarki. Około 10 minut podsmażamy.
2.Następnego dnia plastry karkówki obsmażamy chwilę z obu stron na rozgrzanym oleju.
Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz margaryną i układamy w nim podpieczone plastry karkówki i warstw pieczarek z cebula i troszkę posiekanej papryki, kolejna warstwa karkówki, cebuli z pieczarkami i papryki. Tak ułożoną karkówkę zalewamy śmietanką z sosem pieczarkowym Winiary, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C* Po godzinie pieczenia wierzch posypujemy startym, żółtym serem i jeszcze pod przykryciem pieczemy 30 minut. Smacznego :)
Porady
Czas przygotowania nie obejmuje czasu marynaty i czasu gotowania pieczarek.
Komentarze