Naleśniki zapiekane w budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wlać mleko, dodać szczyptę soli i jajka, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mleka, zmiksować.
Smażyć na tłuszczu naleśniki, smarować dżemem, zwijać w rulony.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, układać w niej jedno na drugim naleśniki, posypać rodzynkami.
2.Budyń:
Budynie wsypać do garnuszka, wlać trochę mleka, rozmieszać.
Pozostałe mleko przelać do garnka, zagotować z cukrem.
Rozmieszany budyń, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Gorącym budyniem, zalać naleśniki.
Włożyć formę z naleśnikami do nagrzanego do 170 stop. piekarnika, piec przez 25 minut.
3.Pianka:
Następnie pianę ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i kwasek cytrynowy.
Wyłożyć ubitą pianę na budyń i zapiekać jeszcze 5 minut.
Smacznego!
Porady
Takie naleśniki podaje się całkiem schłodzone. Gorące naleśniki zaraz po przygotowaniu, będą się rozlewać i nie da się ich pokroić.
Komentarze