delikatne a podane z ulubionym sosem smakują wybornie
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 5 sztuk:
50 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
3 jajka
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej
Około 1,5 szklanki mleka
przyprawa do ziemniaków
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Olej do smażenia
dodatkowo
sos słodko kwaśny domowy
Naleśniki z ziemniaków gotowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i jajka zmiksować podręcznym blenderem.
Następnie dodać obie mąki i przyprawy.
Mieszając mątewką dolewać mleko, aż powstanie konsystencja troszkę gęściejsza jak na zwykłe naleśniki.
Na patelnię nalać odrobinę oleju, rozgrzać dobrze i smażyć naleśniki.
Naleśniki ziemniaczane są pulchne, pyszne nawet bez dodatków, ale można podać je z barszczykiem lub usmażonymi pieczarkami z cebulką czy sosem słodko- kwaśnym. W każdej wersji smakują wyśmienici
Komentarze