Naleśniki z gotowanych ziemniaków

4.96 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam dwóch dorosłych synów. Zawsze cenili moją kuchnię. Jeden jest pół roku po ślubie, ale czasami dzwoni do mnie z prośbą o jakiś przepis. Jego teściowa również. Na co dzień gotuję dla męża i siebie.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    15 dag mąki
    3-4 jajka
    1 szklanka mleka
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.96 (185 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z gotowanych ziemniaków 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odstawiamy, aby wystygły. Następnie obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • Naleśniki z gotowanych ziemniaków 2. Do masy ziemniaczanej wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku i dokładnie mieszamy.
  • Naleśniki z gotowanych ziemniaków 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron rumiane naleśniki. Podajemy zwinięte w ruloniki z sosem pomidorowym i surówką lub z duszonymi grzybami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gałka muszkatołowa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować