Mam dwóch dorosłych synów. Zawsze cenili moją kuchnię. Jeden jest pół roku po ślubie, ale czasami dzwoni do mnie z prośbą o jakiś przepis. Jego teściowa również. Na co dzień gotuję dla męża i siebie.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
15 dag mąki
3-4 jajka
1 szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej
Naleśniki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odstawiamy, aby wystygły. Następnie obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2.Do masy ziemniaczanej wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku i dokładnie mieszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron rumiane naleśniki. Podajemy zwinięte w ruloniki z sosem pomidorowym i surówką lub z duszonymi grzybami.
Komentarze