Ażurowe waniliowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niby nic , a cieszy!Intensywnie waniliowe naleśniki wyciskane ze szprycy ucieszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!

  • 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    * mąka pszenna - 1 szkl
    * mleko - ok. 220 ml
    * jajka - 2 szt
    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    * sól - 1 szczypta
    * laska wanilii - 1 szt
    * olej rzepakowy - 100 ml
    * cukier puder - do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Ażurowe waniliowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy ziarenka wanilii wydrążone z 1 laski waniliowej.

    Wlewamy rozbełtane jajka i połowę ( 50 ml ) oleju rzepakowego.

    Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników , odstawiamy na ok. 10 minut.

    Po tym czasie wlewamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

    Rozgrzewamy patelnię delikatnie natłuszczoną resztą oleju ( możemy to robić pędzelkiem lub nasączonym ręcznikiem papierowym ).

    W miarę szybko wyciskamy ze szprycy ozdobny wzór naleśników i smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony.

    To samo robimy z resztą ciasta.

    Zwijamy w rulony i obficie posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować