Waniliowe naleśniki na mące krupczatce

4.46 (213 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Często je przyrządzam, ponieważ ciasto naleśnikowe jest wtedy delikatniejsze niż używając innej mąki pszennej.
Wiele osób mi również mówiło, że takie naleśniki rozpadają się na patelni. Dlatego zachowajcie proporcje z poniższego przepisu (a nie róbcie "na oko") i pamiętajcie, że po wymieszaniu składników ciasto należy odstawić na około 20-30 minut.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (ponad 20 sztuk o średnicy 18 cm)
    1,5 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 250 ml)
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody gazowanej
    2 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego (płaskie)
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.46 (213 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki

Waniliowe naleśniki na mące krupczatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka dokładnie ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli.
    Następnie należy naprzemiennie dodawać mąkę, wodę oraz mleko.
    Dość rzadkie ciasto odstawić minimum na 20-30 minut.
    Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju i delikatnie wmieszać go łyżką.
    (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
    Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
    Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.

Porady

(*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Poza tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować