Siekane kotleciki drobiowe

5 (164 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotleciki drobiowe są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, na obiad proponuję tanią klasykę- siekane kotleciki z cebulką i serem, która zawsze się sprawdza na różne okazje a jest całkiem inna niż smażony filet w panierce.
Polecam gorąco.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 duże porcje:
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 średnia cebula
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki startego ostrego sera żółtego np. cheddar
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Majonez Ser

Siekane kotleciki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę, obraną cebulę siekamy drobniutko, mieszamy w misce.
  • 2. Wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą himalajską, pieprzem, dodajemy mąkę pszenną i majonez oraz starty na tarce jarzynowej ser, wszystko mieszamy na jednolitą gładką masę bez grudek. Odstawić na 15 minut aby mięso naszło smakiem.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju wykładamy łyżką porcje mięsa formując owalne kotleciki, smażymy z obu stron na złocisto, delikatnie przewracając tak aby się nie rozpadły.

    Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek.

    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować