Siekane kotleciki drobiowe z koperkiem

wyświetlono: 517 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Siekane kotleciki drobiowe to świetna alternatywa dla panierowanej piersi kurczaka. Dawniej często takie przygotowywałam, z różnymi dodatkami, a potem jakoś poszły w zapomnienie. Teraz ten sposób wraca do łask w mojej kuchni (dzięki @chilibabeczkazpieprzem i jej niedawnym przepisom). Tym razem zrobiłam kotleciki z dodatkiem sera, koperku i czosnku. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Udało mi się uzyskać taką konsystencję mięsnej masy, że można ją formować dłońmi, a nie wykładać łyżką na patelnię. Zapraszam serdecznie :)

opublikowany: 10.07.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
    100 g sera salami
    1/2 cebuli
    3 duże ząbki czosnku
    3 czubate łyżki posiekanego koperku
    1 jajko
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 4.6 z 10 głosów)

Posiłek:

Siekane kotleciki drobiowe z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Ser, cebulę, czosnek i koperek dodajemy do mięsa z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy mięsnej nieduże kotleciki (większe mogą się porozpadać w czasie przewracania) i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Osączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kociołek Iwony ki250x250x

Siekane kotleciki drobiowe

Lekkie, smaczne, błyskawicznie znikające z talerza kotleciki.

kategoria: Dania główne opublikowany: 13.11.2013 | wyświetlono: 2406 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE